matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
zad
dominiczka:
znajdz dlugosc boku kwadratu wpisanego w trojkąt rownoboczny o boku dlugosci 10cm. jak to zrobic ?
13 mar 14:09
dero2005:
a − bok kwadratu x =
10−a
2
a
x
= tg60
o
=
√
3
a
=
√
3
10−a
2
2a
=
√
3
10−a
2a = 10
√
3
−a
√
3
2a + a
√
3
= 10
√
3
a(2+
√
3
) = 10
√
3
10
√
3
a =
= 20
√
3
−30
2+
√
3
13 mar 16:01