matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Ciąg geometryczny
aaa:
Mając podane: a
1
=−8 a
n
=27 S
n
=13 Oblicz q i n ciągu.
13 mar 14:02
morfepl:
a
n
=a
1
q
n−1
1−q
n
S
n
=
a
1
1−q
27=−8q
n−1
1−q
n
13=
*−8
1−q
27
−
q=q
n
8
13
13
27
−
+
q=1+
q
8
8
8
14
21
−
q=
8
8
3
q=−
2
3
3
27
(−
)
n
=−
*(−
)
2
2
8
n=4
13 mar 14:26
Cozy:
−3
q=
n=4
2
Tylko trzeba to ubrać jeszcze we wzory
13 mar 14:40
aaa:
Dzięki.
13 mar 14:53