ograniczoność- proszę o sprawdzenie
ewa:
zbadać ograniczoność ciągu o wyrazie ogólnym:
Ciąg jest ograniczony przez 2 i −3 ?
13 mar 12:57
math: powiem, że dla n=0, ograniczenie jest −1, ( jest to kres dolny inf(a
n)) ,bo n jest naturalne.
a kres górny sup(a
n)jest chyba ograniczony przez 2
13 mar 13:25
ewa: w jaki sposób najprościej się zawsze zabrać za takie zadanie? podstawić za n 0 i 1 ?
Proszę o krótkie wyjaśnienie
13 mar 13:34
ewa: ?
13 mar 21:00
ewa: pomoże ktoś?
13 mar 22:18
Jack:
| | 2x−3 | |
możesz potraktować an jako funkcję... Umiesz narysować wykres takiej funkcji f(x)= |
| |
| | x+3 | |
?
13 mar 22:25
ewa: no tak, z wykresu można to odczytać?
13 mar 22:27
Jack:
oczywiście. Mając wykres ogranicz się tylko do n∊N i już... Oczywiscie czym innym jest
udowodnienie że tak jest. Rysunek będzie jedynie "poglądowym" dowodem
13 mar 22:29
ewa: a taki sposób żeby to "rozpisać"?
13 mar 22:35
ewa: i dziękuję Jack za pomoc
13 mar 23:18
ewa: i math również
13 mar 23:19
Jack:
pytasz o wyrażenie an=.... , czy już o ścisły dowód?
13 mar 23:28
ewa: o taki sposób żeby pisemnie rozwiązać takie zadanie
13 mar 23:32
ewa: w sensie żebym zrozumiała w jaki sposób rozwiązywać takie przykłady
13 mar 23:38
Jack:
musisz wykazać, że dla każdego n∊N jest tak, że −3≤a
n≤2.
Można to zobaczyć na wykresie − stąd moja propozycja zobrazowania sobie o co chodzi. Wtedy
| | 2n−3 | | 2(n+3)−9 | | −9 | |
można próbować tak rozpisać wzór |
| = |
| = |
| +2.
|
| | n+3 | | n+3 | | n+3 | |
| | −9 | |
Ułamek |
| jest "rosnący" dla n∊N i ograniczony przez 0. Więc po dodaniu 2 zostanie, że |
| | n+3 | |
a
n<2 (bo ułamek nigdy nie osiągnie 0).
Z drugiej strony skoro jest rosnący to dla najmniejszego argumentu n=1 dostaniesz −9/4 +2
=−1/4>−3. Więc −3 faktycznie ogranicza ciąg a
n od dołu.
Wracając do innego rozwiązania, możesz też rozwiązać dwie nierówności podane na poczatku.
13 mar 23:41
ewa: dziękuję bardzo

już coś przynajmniej poukładane mam
| | 1 | |
a nie jest tak że − |
| jest tym ograniczeniem? |
| | 4 | |
13 mar 23:53
Jack:
jest

to nawet kres dolny (czyli największe z ograniczeń dolnych). Ale również −2,−3,−4,...
są ograniczeniami dolnymi.
13 mar 23:56
ewa: ahaaa

stąd też mogą być różne wyniki

jeszcze raz dziękuję
14 mar 00:02
Jack:
bardzo proszę
14 mar 00:04