rozwiąż graficznie
Koler: zbadaj liczbę rozwiązań równania w zależności od wartości parametru m (m∊R):
4*2Ix−1I=m
13 mar 12:04
Vizer: 22*2|x−1|=m
2|x−1|+2=m
Tworzysz funkcje f(x)= 2|x−1|+2
i rysujesz zaczynając od funkcji podstawowej i przekształcając dalej a na końcu "przejeżdżasz
linijką" i patrzysz ile funkcja ma rozwiązań
13 mar 12:13
think:

najlepiej narysuj sobie
4*2
|x − 1| = 2
2*2
|x − 1| = 2
2 + |x − 1|
przyjmuje najmniejszą wartość dla x = 1 a dla 0 i 2 ma tą samą wartość tak samo jak dla −1 i 3
coś w stylu paraboli tylko że szybciej się pnie do góry...
dla m czerwonych jest 0 rozwiązań, dla m niebieskiego jest jedno a dla zielonego dwa, musisz
tylko wyznaczyć te liczby/przedziały
13 mar 12:13