zad
mery: 1.oblicz promien okregu opisanego na trojkacie rownobocznym ,ktorego pole wynosi 9√3cm
2.oblicz promien okregu wpisanego w trojkąt prostokątny ,ktorego obwod wynosi 26 cm,a promien
okregy opisanego na trojkacie ma dlugosc 7 cm.
POMOCY.nie wiem jak mam sie za to zabrać.
13 mar 11:56
morfepl: w 1 skorzystaj z własności, że promień okręgu opisanego to 23 wysokości
w 2 z tw. Pitagorasa i własności, że bok c=2ropisanego
13 mar 11:58
Kejt: 1)
a) policz bok przyrównując pole do wzoru na pole..
b) policz wysokość
promień okręgu opisanego na trójkącie równobocznym równy jest 2/3 jego wysokości
13 mar 11:59
mery: a mogłbyś mi to jakoś szerzej , moje a to jest=9 ? , jakos potem mi nie wychodzi....
13 mar 12:00
Kejt: to raczej nie do mnie.. ale to będzie tak:
P=9
√3
a
2√3=36
√3 /:
√3
a
2=36
a=6
h=...
r=...
13 mar 12:03