Szukam kogoś kto sprawdzi 4 zadanka i w jednym pomoże :)
Sorzin: Witam.
Załączam dwa obrazki.
Pierwszy to zadania.
Drugi moje rozwiązania.
Potrzebuje kogoś kto sprawdzi czy moje obliczenia są dobre i pomoże w 4 zadaniu bo już nie za
bardzo pamiętam jak się liczyło liczbę tych pierwiastków.
Słaba jakość ale poprawiłem to co najważniejsze.
http://wgrajfoto.pl/pokaz/img0311/zadanka17f66.jpg
Moje obliczenia:
http://tnij.org/ku4l
Będę wdzięczny za pomoc.
13 mar 11:41
Ukasz: 1. x∊<−2;−1) u (3; 7>
2. dobrze
3. Mnożysz razy 4 i liczysz x
4. −x2 + 3x −1 = x2 −3x + 1
I liczysz deltę, jak Δ> to wielomian ma 4 pierwiastki, jak Δ=0 to 3 pierwiastki, jak Δ<0 to ma
2 pierwiastki
13 mar 11:53
M4ciek:
1. A\B =
<3,7)
2.
f(x) = x
2 − 2x − a P=(−1,3)
3 = 1 + 2 − a
0 = a
3.
5x < 18
4.
W(x) = (x + 1)(x − 3)(−x
2 + 3x − 1)
−x
2 + 3x − 1 = 0
Δ = 9 − 4*(−1)*(−1) = 5
√Δ =
√5
x
1 = ... v x
2 = ...
W(x) = (x + 1)(x − 3)(x − x
1)(x − x
2)
Odp.D
13 mar 11:53
Ukasz: Aj, walnąłem sie z tymi zbiorami, sorka
13 mar 11:57
M4ciek: W drugim tez
13 mar 11:57
Sorzin: Skąd w trzecim wzięło się 4x/4 ?
13 mar 12:00
M4ciek: Rozszerzylem ulamek po prostu
13 mar 12:01
think: a wg mnie 2 jest źle...
f(x) = x2 −2x − a
P=(−1, 3)
3 = (−1)2 − 2*(−1) − a ⇒ a = 0
13 mar 12:01
Sorzin: Dlaczego w pierwszym ma być w wyniku przy 3 przedział zamknięty skoro jest otwarty?
13 mar 13:26
Ajtek: Otwarty jest w 3 w zbiorze B, czyli 3 nie należy do tego zbioru, tylko go ogranicza.
A\B: wszystko co należy do zbioru A i nie należy do zbioru B. Jak napisałem wyżej 3 nie należy
do zbioru B dlatego domykamy w 3.
13 mar 13:43
Sorzin: Czy trzecie zadanie można po prostu zrobić tak.
9x−18/4 < x / *4
9x−18<4x
9x−4x<18
5x <18 / : 5x
x<3,6


Jeśli tak to która będzie odpowiedź?
13 mar 13:45
think: liczby naturalne mniejsze od 3,6
13 mar 13:47
Sorzin: OK, jeszcze jakby ktoś mógł jaśniej to czwarte objaśnić to byłbym ogromnie wdzięczny,
13 mar 13:51
Sorzin: jakieś propozycje?
13 mar 14:16
Sorzin: Już nieaktualne.
Dziękuję wszystkim za pomoc.
Pozdrawiam.
13 mar 14:31