planimetria
hania: długość jednej z przyprostokątnych trójkata prostokątnego jest równa 3 oblicz dług.
pozostałych boów tego trójkąta jesli
a− jego obówd równy jest 18
b−wysokosc opuszzona na przeciwprostokątną jest równa √5
c−środkowa wychodząca z wierzchołka kąta prostokątnego jest równa 2,5
13 mar 11:35
Kejt:
a) korzystamy z tw. pitagorasa(1) i wzoru na obwód(2), układamy dwa równania:
a
2+b
2=c
2
podstawiamy:
3
2+b
2=c
2
1) 9+b
2=c
2
mamy pierwsze równanie.. teraz drugie:
Ob=a+b+c=18
podstawiam:
2) 3+b+c=18
mamy układ:
9+b
2=c
2
3+b+c=18
do rozwiązania..
b) korzystamy z tw. pitagorasa i wzoru na pole:
9+b
2=c
2
w trójkącie prostokątnym możemy obliczyć pole z przyprostokątnych i wysokości opuszczonej na
przeciwprostokątną, wynik będzie ten sam, i korzystamy z tego samego wzoru, z tą różnicą, że
przy pierwszym przypadku h=b
mamy układ:
9+b
2=c
2
do rozwiązania..
13 mar 11:46
żania: tez nie potrafie może ktoś pomoże nam?
13 mar 11:47
hania: ok dzięki zaraz rozwiąże
13 mar 11:48
hania: kejt dlaczego tam jest w przypadku b)√5*c jeśli c to jest przeciwprostokatna?
13 mar 12:05
Kejt: "wysokość opuszczona na przeciwprostokątną jest równa √5"
13 mar 12:21
hania: no tak czyli √5 =h i liczymy ze wzoru a*h/2 a bok c to przeciwprostokątna a nie
przyprostokątna zeby policzyc pole
13 mar 12:37
Kejt: pole liczymy z boku i opuszczonej na niego wysokości.. w przypadku przyprostokątnych po prostu
jedna jest dla drugiej opuszczoną na nią wysokością..
13 mar 12:39
hania: aaa no tak sory dzieki
13 mar 12:42
ww4: a ktoś rozwiąże przykład c?
28 gru 22:26