13 mar 11:17
Mila: Kasiu jezeli sa 2 oporniki połączone równolegle to rezystancja zastępcza
| | 1 | | 1 | | 1 | | R2+R1 | |
|
| = |
| + |
| = |
| |
| | Rz | | R1 | | R2 | | R1*R2 | |
przy połączeniu szeregowym dodajesz R
Z=R
1+R
2
spróbuj nie będę miała teraz wolnej chwili do wieczora
13 mar 11:27
Kasieńka ;*****: ale mogłabyś mi to rozpisać na tamtych przykladach razem z obliczeniami bo ja w tym jestem
zielona pleasea nawet wieczorkiem jak będziesz miała chwilkę
13 mar 12:14
Mila:

Oporniki R
1 i R
2 połączone sa równolegle a z nimi szeregowo R
3
R
4i R
5 połączone sa szeregowo oporniki R
6 i R
7 połączone są szeregowo
R
z2=R
4+R
5=2+2=4 R
z3=R
6+R
7=2+2=4Ω
Te trzy opornosci zastepcze połaczone sa ze soba równolegle
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
|
| = |
| + |
| + |
| = |
| | RZ4 | | Rz1 | | Rz2 | | Rz3 | |
| | Rz2Rz3+Rz1Rz3+Rz1Rz2 | | 4*4+3*4+3*4 | | 40 | |
|
| = |
| = |
| |
| | Rz1Rz2Rz3 | | 3*4*4 | | 48 | |
rezystancja zastepcza R
Z4 połączona jest z R
8 szeregowo
R
Z=R
z4+R
8=1,2Ω+2Ω=3.2Ω
13 mar 20:22
Mila:

R
1 iR
2 połączone są szeregowo ze sobą i równolegle z R
3
| | (R1+R2)*R3 | | 2+2)*2 | | 8 | |
Rz1= |
| = |
| = |
| =4/3 |
| | R1+R2+R3 | | 2+2+2 | | 6 | |
R
z2=R
4+R
5=2+2=4Ω
R
7 połączony jest szeregowo z połączonymi równolegle R
8 iR
9
| | R8R9 | | 2*2 | |
Rz3=R7+ |
| =2+ |
| =3Ω |
| | R8+R9 | | 2+2 | |
te trzy rezystancje zastepcze połaczone sa ze soba równolegle
| | Rz1Rz2Rz3 | | 4/3*4*3 | | 48 | |
RZ4= |
| = |
| = |
| |
| | Rz1RZ2+Rz2Rz3+Rz1Rz3 | | 4/3*4+4*3+4/3*3 | | 76 | |
R
10 iR
11 połączone są równolegle i szeregowo z R
12 i R
z4
R
Z=R
z4+R
z5+R
12
13 mar 21:07