Pax: Mam dosyć dziwne pytanie, otóż czy możecie powiedzieć mi do się w takich wypadkach robi ?:
| | 2|x|−1 | |
1) Wyznacz zbiór wartości funkcji : f(x)= |
| , no i chodzi mi o to czy powinienm |
| | |x|+1 | |
przyrównać do 0 mianownik, czy licznik, czy całość, czy jak ?
2) to samo co wyżej tylko jeśli mam wyznaczyć dziedzinę funkcji, to na co mam patrzeć ?
| | 3−x | | x2−x−2 | |
3) Znowu dziedzina, tyle, że dla logarytmów : log |
| ( |
| )3 |
| | 2+x | | x−2 | |
(pogrubionym jest liczba logarytmowana)
Na chwilę obecną to tyle. Proszę o pomoc, bo nie ma sensu robić zadań jeśli nie wiem o co mnie
pytają...
13 mar 11:06
Pax:
13 mar 11:46
Kejt: 1) zrób wykres
2) jeśli w funkcji masz sam ułamek to patrzysz na mianownik, przyrównujesz do 0 i wykluczasz z
dziedziny te wartości 'x'
3) przy logarytmach:
logab
a>0 ⋀ a≠1
b>0
mam nadzieję, że jasne.. ale w razie czego pytaj.
13 mar 11:51
morfepl:
Zacznijmy od 2) bo tak się prawidłowo rozwiązuje równania
D: |x|+1≠0 i jest zawsze różny od 0
1)masz wyznaczyć miejsca zerowe więc f(x)=0
| 2|x|−1 | |
| =0 / * (|x|+1)
|
| |x|+1 | |
2|x|−1=0 i dalej już jak normalne z modułami rozwiązujesz
| | 22−x−2 | |
3) tutaj 2 założenia, że |
| >0 3 potęga nie ma znaczenia, gdyż zgodnie |
| | x−2 | |
z własnościami logarytmów możemy ją wyrzucić przed logarytm
i 2 założenie
| | 3−x | | 3−x | |
0< |
| <1 lub |
| >1
|
| | 2+x | | 2+x | |
13 mar 11:55
Pax: 1) a bez wykresu ? Da się to jakoś policzyć ?
13 mar 11:55
cozy: 1) |x|≥0 dlatego f(x)∊<1,∞)
2) Chyba zbiór liczb rzeczywistych x∊R
| | 3−x | | (x−2)(x+1) | |
3) log |
| ( |
| )3
|
| | 2+x | | x−2 | |
| 3−x | | 3−x | |
| >0 |
| ≠1 2+x≠0≈
|
| 2+x | | 2+x | |
| | 1 | |
D:x∊(−2,3)/{ |
| }∪(−1,∞)/{2}
|
| | 2 | |
13 mar 12:17