juz głupieje
tysia : ciag o wyrazach a
n≥a
n+1 jest nierosnacy

?
13 mar 00:25
Ukasz: Arytmetyczny, czy geometryczny?
13 mar 00:28
tysia : arytmetyczny ale to chyba nie ma znaczenia?
13 mar 00:29
Ukasz: Ma

Arytmetyczny w tej sytuacji jest nierosnący, tylko malejący, albo stały.
13 mar 00:32
tysia : a jakby był geometryczny
13 mar 00:34
Ukasz: to masz
a
n = a
1 * q
n−1 , gdy q < 0 to raz podnoszę do potęgi parzystej, a raz do
nieparzystej, więc raz kolejny wyraz jest dodatni następny ujemny

Mam nadzieje, że
zrozumiałaś
13 mar 00:38
Ukasz: a1 = 5
q = −5
a3 = 5 * (−5)2 = 125
a4 = 5 * (−5)3 = −625
13 mar 00:40
tysia : Rozumiem, i dziekuje i dobranoc
13 mar 00:44
Ukasz: Juz się bałem

Dobrej nocki
13 mar 00:49