k
Ukasz: | | 2*|x|−1 | |
Wyznacz zbiór wartości funkcji f(x)= |
| dla x∊R |
| | |x|+1 | |
Funkcja będzie miała najmniejszą wartość dla x=0
Zbiorem wartości funkcji jest przedział <−1;+
∞).
Czy to zadanie można tak rozwiązać? Troszkę to na chłopski rozum wziąłem i nie wiem, czy
poprawnie
Ukasz: | | −3 | |
Wykres otrzymamy jak przesuniemy |
| o wektor V[−1,2]... |
| | x | |
Jak podstawie 0 pod x to takze wychodzi −1 i ta wartość jest najmniejsza.
f(−2) = 1
f(−3) = 1,25
f(2) = 1
f(3) = 1,25
f(0)= −1