|AB|=24,8
| √19 | ||
cosα=0,9 → sinα= | →tgα=....
| |
| 10 |
| h | ||
{tgα= | ||
| |AB|−x |
| h | ||
{tg3α= | ||
| x |
.
ze wzoru sinusów w ΔABC
| c | a | |||
= | ||||
| sinα | sin(180o −4α) |
| a*sinα | a*sinα | |||
c= | = | |||
| sin4α | 2sin2α*cos2α |
| b | c | |||
= | ||||
| sin2α | sinα |
| c*sin2α | sin2α | a*sinα | sin2α | |||||
b= | = c* | = | * | =
| ||||
| sinα | sinα | 2sin2α*cos2α | sinα |
| a | 24,8 | 12,6 | ||||
b= | = | = | =
| |||
| 2 cos2α | 2*(2cos2α−1) | 2*0,81 −1 |
| 12, 4 | ||
b= | =20 | |
| 0,62 |