troche z fizyki!
krzys: Jak zmieni się moment bezwładności kuli obracającej się wokół średnicy, jeśli objętość kuli
wzrośnie dwukrotnie? Kulę należy traktować jako bryłę sztywną.
I =(2/5)*mr2
12 mar 22:35
romanooo: najpierw z twierdzenia Steinera znajdziesz moment bezwładności tej kuli wokół średnicy czyli
12 mar 22:47
romanooo: oblicz jakie masz I
12 mar 22:48
krzys: wydaje mi się, że jeśli oś obrotu pokrywa się ze średnicą to I=I0 czyli md2 =0
12 mar 22:56
romanooo: następnie pytanie jest o stosunek I
0 do I
1, jeśli 2 V
1 = V
2czyli:
12 mar 22:56
romanooo:
12 mar 22:57
romanooo: ta kula obraca się wokół tego x, jej moment bezwładności(samej kuli) jest równy tyle ile tam
masz podane, a moment bezwładności względem x jest równy I0 + (w tym przypadku) mr2 bo r
równa się odległości od punktu będącego osią obrotu dla Io
12 mar 22:59
romanooo: aaa sorka, faktycznie wokół średnicy, mój błąd

czyli masz rację I
1=I
0 a potem jest dobrze
12 mar 23:02
krzys: no, i styka
12 mar 23:04
romanooo: ale już wiesz jak zrobić trudniejsze

sorka że namieszałem
12 mar 23:05
krzys: w tym zadaniu nie ma nic trudnego, tyle, że w odp wyszedł okrągły wynik 3√4 i się
przeraziłem.
12 mar 23:06