podać liczby.
wie ktoś??: Podaj wszystkie liczby trzycyfrowe, które podniesione do kwadratu ma cyfrę dziesiątek 5, a
cyfrę jedności 1.
12 mar 22:32
think: x*100 + y*10 + z ← liczba trzycyfrowa x ≠ 0; x,y,z ∊ ℕ
(x*100 + y*10 + z)2 = x2*10 000 + y2*100 + z2 + 2*x*100*y*10 + 2*x*100*z + 2*y*10*z
ma mieć cyfrę jedności 1 a cyfrę dziesiątek 5 z tego co jest wyżej za cyfrę jedności jest
odpowiedzialne z2 natomiast za cyfrę dziesiątek 2*y*10*z plus to co przeszło z z2
z2 ... jaka liczba podniesiona do kwadratu daje na cyfrę jedności równą 1?
z = 1 lub z = 9
jeśli z = 1
2*y*10*1 ≠ 50 ponieważ 50 : 20 nie jest liczbą naturalną
z = 9
2*y*9*10 + 80 kiedy da liczbę z 50?
180y + 80
dla y = 0 nie bo 180*0 + 80 ≠ 50 v 150 itd
dla y = 1 nie
y = 2 nie
y = 3 nie
y = 4 nie
y = 5 nie
y = 6 nie
y = 7 nie
y = 8 nie
y = 9 nie
nie ma takich liczb, o ile dobrze zrozumiałam treść...
12 mar 23:39