Nie mam zielonego pojęcia jak sie za to zabrać :/
Ukasz: Na peronie na pociąg czekało 10 osób. Przyjechał pociąg składający się z 4 wagonów i wszyscy do
niego wsiedli. Zakładamy, że każdy pasażer losowo wybrał wagon do którego wsiadł. Opisz
przestrzeń zdarzeń elementarnych, a następnie oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń:
A− Wszyscy pasażerowie wsiedli do jednego wagonu,
B− Wszyscy pasażerowie wsiedli do dwóch wagonów,
C− Do pierwszego wagonu wsiadły 4 osoby, a do pozostałych wagonów po 2 osoby
12 mar 22:16
tysia : Ω=410
12 mar 22:24
Ukasz: A "opisz przestrzeń zdarzeń elementarnych" ? Tego tutaj nie wiem co mam zrobic.
12 mar 22:29
tysia : Ω={(x1,....x10); xi∊{1,2,3,4}}
12 mar 22:34
Eta:
Ω −−−ciąg dziesięcio−elementowy z powtórzeniami zbioru czteroelementowego:
bo 10→ 4 pasażerowi przyporządkowujemy nr. wagonu
|Ω|= 4
10
A −− wszyscy wsiedli do jednego wagonu
|A|= 4 możliwości , bo wszyscy w pierwszym lub drugim lub trzecim lub czwartym
B −− wszyscy wsiedli do dwu wagonów
wybieramy te 2 wagony z 4 wagonów
i umieszczamy je tam na 2
10 − 2 , bo ( odrzucamy mozliwość gdy
wszyscy tylko w jednym lub wszyscy tylko w drugim wagonie
| | |B| | |
P(B)= |
| =....... dokończ
|
| | |Ω| | |
C −− w nr. 1 −−− 4 osoby wybieramy je na
do nr. 2 −−−− wybieramy 2 osoby z pozostałych 6 osób
do nr. 3 −−−− wybieramy 2 osoby juz tylko z 4 osób
w nr. 4 −−− już pozostaną tylko te 2 ostatnie osoby ( 1 sposób)
| | | | | | | |
|C|= | * | * | *1 =.... sposobów
|
| | | | |
P(C)= ........ dokończ
12 mar 23:18
Ukasz: To zadanie do najłatwiejszych nie należy− przynajmniej nie dla mnie
13 mar 00:09
Ukasz: ...ale dzięki wielkie!
13 mar 00:09