matematykaszkolna.pl
Nie mam zielonego pojęcia jak sie za to zabrać :/ Ukasz: Na peronie na pociąg czekało 10 osób. Przyjechał pociąg składający się z 4 wagonów i wszyscy do niego wsiedli. Zakładamy, że każdy pasażer losowo wybrał wagon do którego wsiadł. Opisz przestrzeń zdarzeń elementarnych, a następnie oblicz prawdopodobieństwo zdarzeń: A− Wszyscy pasażerowie wsiedli do jednego wagonu, B− Wszyscy pasażerowie wsiedli do dwóch wagonów, C− Do pierwszego wagonu wsiadły 4 osoby, a do pozostałych wagonów po 2 osoby
12 mar 22:16
tysia : Ω=410
12 mar 22:24
Ukasz: A "opisz przestrzeń zdarzeń elementarnych" ? Tego tutaj nie wiem co mam zrobic.
12 mar 22:29
tysia : Ω={(x1,....x10); xi∊{1,2,3,4}}
12 mar 22:34
Eta: Ω −−−ciąg dziesięcio−elementowy z powtórzeniami zbioru czteroelementowego: bo 10→ 4 pasażerowi przyporządkowujemy nr. wagonu |Ω|= 410 A −− wszyscy wsiedli do jednego wagonu |A|= 4 możliwości , bo wszyscy w pierwszym lub drugim lub trzecim lub czwartym
 4 1 
P(A)=

=

410 49 
B −− wszyscy wsiedli do dwu wagonów wybieramy te 2 wagony z 4 wagonów

nawias
4
nawias
nawias
2
nawias

na
sposobów

i umieszczamy je tam na 210 − 2 , bo ( odrzucamy mozliwość gdy wszyscy tylko w jednym lub wszyscy tylko w drugim wagonie

nawias
4
nawias
nawias
2
nawias

| B|=
*(210−2) sposobów

|B| 
P(B)=

=....... dokończ
 |Ω| 
C −− w nr. 1 −−− 4 osoby wybieramy je na

nawias
10
nawias
nawias
4
nawias

sposobów

do nr. 2 −−−− wybieramy 2 osoby z pozostałych 6 osób

nawias
6
nawias
nawias
2
nawias

sposobów

do nr. 3 −−−− wybieramy 2 osoby juz tylko z 4 osób

nawias
4
nawias
nawias
2
nawias

na
sposobów

w nr. 4 −−− już pozostaną tylko te 2 ostatnie osoby ( 1 sposób)

nawias
10
nawias
nawias
4
nawias

nawias
6
nawias
nawias
2
nawias

nawias
4
nawias
nawias
2
nawias

|C|=
*
*
*1 =.... sposobów

P(C)= ........ dokończ emotka
12 mar 23:18
Ukasz: To zadanie do najłatwiejszych nie należy− przynajmniej nie dla mnie emotka
13 mar 00:09
Ukasz: ...ale dzięki wielkie!
13 mar 00:09