geometria na płaszczyźnie
paulina: Równanie prostej przechodzącej przez punkty P=(101,96) i Q=(123,140) ma postać?
12 mar 22:16
tysia : y=ax+b
rozwiaż uklad rownan
96=101a+b
140=123a+b
i wstaw a i b ktore Ci wyjda do rownania p y=ax+b
12 mar 22:18
Ukasz: y=ax + b
P(101,96) 96 = 101a + b
Q(123, 140) 140 = 123a + b
I masz układzik równań <3
12 mar 22:18
paulina: dzięki
12 mar 22:22
dero2005:
| | 140−96 | |
a = |
| = 4422 = 2
|
| | 123−101 | |
y = 2(x−101)+96
y = 2x − 106
12 mar 22:22
paulina: a to: Odległość środka odcinka o końcach M = (−1,−1) i N = (−5,9) od początku układu
współrzędnych wynosi
12 mar 22:23
dero2005:
S = (−1−52 , −1+92)
S = ( −3, 4)
odległość dwóch punktów od siebie S (−3, 4) i C (0,0)
d = √(−3−0)2 + (3−0)2 = √9 + 9 = √18 = 3√2
12 mar 22:31
Ukasz: S(x, y) − sr. odcinka MN
| | xm + xn | | ym +yn | |
x= |
| , y= |
| |
| | 2 | | 2 | |
Wychodzi S(x,y)
SO =
√(xo − xs)2 + (yo − ys)2 , gdzie O = (0, 0)
12 mar 22:34