.
Mariolka: rozwiąż rownanie
a) 4x
4−9=0
b) x
4+10x
3−90x−81
proszę ogromnie o pomoc
12 mar 22:03
12 mar 22:08
12 mar 22:09
Eta:
a2−b2= (a−b)(a+b)
a) (2x−3)(2x+3)=0
2x−3=0 lub 2x+3=0
x=....... lub x= ...... dokończ
b) x4−81 +10x3 −90x=0
( x2−9)(x2+9) +10x( x2 −9)=0
(x2−9)( x2+9+10x)=0 Δ=....... x1=..... x2=....
(x−3)(x+3)( x+1)(x+9)=0
x= 3 v x= −3 v x= −1 v x= −9
12 mar 22:10
Mariolka: tysia, ja raczej muszę to rozwiązać rozkładając na czynniki.. nie da się to zrobić innym
sposobem?
12 mar 22:11
Mariolka: Eta, czy w przykładzie a nie powinno być 2x2 w tych nawiasach?
12 mar 22:13
tysia : Eta: tam jesli tak mamy rozbic to
(2x2−3)(2x2+3)
12 mar 22:13
tysia : no to zrob jak Eta tylko wlasnie z kwadratami
12 mar 22:14
Mariolka: ok, dzięki wielkie

a przy okazji mogłybyście/libyście mi pomóc z wyliczeniem x z x
3−2, chcę
najpierw to rozbić do stopnia drugiego i później wiem, że normalnie deltą można wyliczyć x,
ale nie wiem jak rozbić to wyrażenie do stopnia drugiego
12 mar 22:17
Eta:
tak oczywiście zapomniałam wpisać kwadraty

poprawiam :
(2x
2 −3)(2x
2+3)=0
(
√2x −
√3)(
√2x +
√3)(2x
2+3)=0
2x
2+3=0 −−−− nie ma rozwiazań w zboirze R
12 mar 22:18
Eta:
x
3 −2=0
x
3=2
x=
3√2
i tyle , tylko jedno rozwiązanie w zb. R
12 mar 22:21
Mariolka: przepraszam, że tak się czepiam, widzę, że jest to najszybsza i najprostsza droga do
rozwiązania, ale jest możliwość rozwiązania tego rozkładając na czynniki?
12 mar 22:24
Mariolka: ale czy jest *
12 mar 22:24
tysia : skorzystac ze wzoru a3−b3
(a−b)(a2+ab+b2)
gdzie a=x a b=3√2
12 mar 22:26
Mariolka: a w przypadku x3−25 =0
również trzeba skorzystać z tego samego wzoru, gdzie a =x, a ile wyniesie b?
12 mar 22:28
tysia : 3√25
12 mar 22:29
Mariolka: dziękuję
12 mar 22:34