123
ceaser I: .Najmniejsza wartosc f.kwadratowej f(x)= −2x2+8x+2 gdy x∊<−1,4> jest równa: a.f(−1) b.f(2) c.
f.(3) d f(4)
mi wychodzi f(−1) tylko nie zgadza sie z odpowiedziami, mógłby ktoś mi wytłumaczyć dlaczego ?
12 mar 20:58
Tragos: sprawdź
x
w, jeśli ∊ <−1, 4>
to oblicz f(x
w)
12 mar 21:05
ceaser I: xw=2,
12 mar 21:07
Vizer: xw nie da najmniejszej wartości tylko największą bo ramiona paraboli w tej funkcji są
skierowane w dół
12 mar 21:08
Tragos: f(−1) = −8
f(2) = 10
f(4) = 2
zatem najmniejsza to f(−1), to raczej błąd w odp
12 mar 21:09
ceaser I: no włąsnie ja to wiem
12 mar 21:09
ceaser I: dzięki TRAGOS tak też sądzę
12 mar 21:10