trygonometria
em: Dla jakich α ∊ <0 , 2π> suma kwadratów pierwiastków równania x2 − 2cosα + 2cosα − 1 = 0 jest
najmniejsza?
12 mar 20:53
think: x
12 + x
22 → min
x
12 + x
22 = (x
1 + x
2)
2 − 2x
1x
2
czyli szukasz najmniejszej wartości funkcji czegoś takiego:
| | b | | c | |
(− |
| )2 − |
| co jest łatwe, gdy zrobisz podstawienie t = cosα i szukasz |
| | a | | a | |
współrzędnych wierzchołka paraboli.
Ponieważ mam wrażenie, że źle zapisałaś/eś wzór równania gdzieś np zjadłaś/eś x−a to dalej
spróbuj samodzielnie...
12 mar 21:24
M4ciek:
Dobrze to jest przepisane

bo −2cosα + 2cosα = 0 wiec by to zniknelo i zostalo samo :
x
2 − 1 = 0

Mysle ,ze nie.
12 mar 21:25