asdad
Moni: Punkty A(−4,−3) B(1,−2) C(8,−1) są kolejnymi wierzchołkami równoległoboku ABCD. a) Oblicz
współrzędne wierzchołka D b) Wykaż, że równoległobok ABCD jest rombem
12 mar 20:47
Gustlik: Najlepiej wektorami:
A(−4,−3)
B(1,−2)
C(8,−1)
D(x, y)
ad a)
AB→=B−A=[1−(−4), −2−(−3)]=[5, 1]
DC→C−D=[8−x, −1−y]
DC→=AB→=[5, 1]
8−x=5
−x=−3 /:(−1)
x=3
−1−y=1
−y=2 /:(−1)
y=−2
Odp: D=(3, −2)
ad b) Liczę długości boków AB i BC:
|AB|=√52+12=√26
BC→=C−B=[8−1, −1−(−2)]=[7, 1]
|BC|=√72+12=√49+1=√50≠√26, równoległobok nie jest rombem, bo dwa sąsiednie boki maja
rózną długość. Masz coś źle podane w zadaniu.
13 mar 00:34