Wielomiany
Stefo: Rozłóż wielomian na czynniki nierozkładalne
W(x)=x3−6x2+12x−8
12 mar 20:37
Stefo: Bładam pomóżcie mi z tym bo nie wiem jak sie za to zabrać

...
12 mar 20:43
12 mar 20:45
Stefo: mnie nie chodzi o rozwiązanie równania tylko o jego rozkład na czynniki jak patrzyłem w
odpowiedziach to wynik jest taki: W(x)=(x−2)3 ale nie mam pojęcia jak to doprowadzić do
takiej postaci ...
12 mar 21:02
M4ciek: Ehh zle Ci wkleilem... Moment
12 mar 21:03
Tragos: to sobie podziel schematem Hornerna przez 2
12 mar 21:03
M4ciek:
W(2) = 0
(x − 2)*(x2 − 4x + 4) = x3 − 4x2 + 4x − 2x2 + 8x − 8 = x3−6x2+12x−8
(x − 2)(x − 2)(x − 2) = (x − 2)3
12 mar 21:09
Stefo: byłbym wdzięczny za rozpisanie tego krok po kroku
12 mar 21:10
M4ciek:
W(2) = 0
x3−6x2+12x−8 = 0
(x3−6x2+12x−8) : (x − 2) = (x2 − 4x + 4)
(x − 2) * (x2 − 4x + 4) = 0
(x − 2) * (x − 2)2 = 0
(x − 2)3 = 0
12 mar 21:12
Stefo: no wielkie dzięki i jeszcze jedno pytanie : skąd ( nie znając odpowiedzi ) miałbym wiedzieć ze
wielomian trzeba podzielić przez x−2
12 mar 21:16
12 mar 21:20
lyba: Q(x)=3π2+6x2
1 paź 18:11