Stereometria
ICSP: Mamy obliczyć kąt miedzy dwoma ścianami bocznymi ostrosłupa prawidłowego czworokątnego wiedząc
że wysokość jest dwa razy większa do krawędzi podstawy. W moich obliczeniach doszedłem do tego
| | 3√2a | |
że krawędź boczna ma długość |
| i nie mam pomysłu co dalej. |
| | 2 | |
12 mar 20:23
Vizer: sprobuj obliczyc wysokosc sciany bocznej, pozniej narysuj sobie ta sciane boczna i zaznacz
odcinek na niej ktory ma tworzyc kat miedzy dwoma scianami. POzniej wydaje mi sie ze z
podobienstwa trojkatow prostokatnych i z tw cosinusow kat
12 mar 20:49
Godzio:

H = 2a
x
2 + z
2 = a
2
y
2 + z
2 = b
2
x + y = b ⇒ y = b − x
x
2 + z
2 = a
2
(b − x)
2 + z
2 = b
2
x
2 + z
2 = a
2
b
2 − 2xb + x
2 + z
2 = b
2
x
2 + z
2 = a
2
x
2 + z
2 − 2xb = 0 −
−−−−−−−−−−−−−−−−−
2xb = a
2
| | a2 | |
x = |
| = ... , x2 + z2 = a2 ⇒ z2 = ...
|
| | 2b | |
Z tw. cos
2z
2 − 2z
2cosα = (a
√2)
2
Myślę że to Ci wystarczy

Jak będą jakieś pytania odpowiem na nie albo jutro albo dziś
wieczorem, zależy
12 mar 20:51
ICSP: Dziękuję Godziu
13 mar 14:25