wielomiany
Asia: Wyznacz te argumenty, dla których funkcje f(x)= 2x
3+6x−8 i g(x)= x
3+2x−8 przyjmują tę samą
wartość.
Proszę ogromnie o pomoc
12 mar 19:58
Asia: nikt nie umie zrobić?:(
12 mar 21:03
Tragos: oblicz
f(x) = g(x)
12 mar 21:04
Asia: wyszło mi x3+4x=0 ale nie wiem co dalej z tym zrobić, jak wyliczyć te argumenty
12 mar 21:07
Asia: wystarczy po prostu pierwiastki równania wyliczyć i to będą te argumenty, dla których obie
funkcje przyjmują tę samą wartość?
12 mar 21:08
Qui: wyciagnij x przed nawias :
x(x2+4)=0
x=0 x=2 x=−2
12 mar 21:08
Qui: zakładając, że dobrze policzyłaś oczywiście
12 mar 21:09
Asia: przecież nie może być x=2 i x=−2 bo obie te liczby do kwadratu dają 4 i wtedy będzie 4+4=8, a
powinno się równać 0
12 mar 21:09
Tragos: 2x3 + 6x − 8 = x3 + 2x − 8
x3 + 4x = 0
x(x2 + 4)
x = 0 lub x2 + 4 = 0
x2 = −4
x ∊ ∅
argumenty dla których funkcja f(x) i g(x) przyjmują te same wartości to: 0
12 mar 21:13
Vizer: x=0 jest dobrą odpowiedzią, bo nawias drugi nie ma rozwiązań(parabola ponad osią OX)
12 mar 21:13
Asia: tak też myślałam

dzięki wielkie Tragos
12 mar 21:13