Układ współrzędnych
Patryks: Wykaż, że jeżeli punkt A leży na prostej y = −x − 5 , a punkt B ma współrzędne
B = (t ,t + 6t + 1), dla pewnego t ∈ R,
to długość odcinka AB jest nie mniejsza niż 3√2 / 4
Co oznacza w o ogóle B ?
12 mar 18:51
KIKA: "to długość odcinka AB..."
12 mar 19:40
Patryks: a jak to wykazać bo nie mam żadnego pomysłu?
12 mar 20:40
Patryks: może ktoś pomoc ?
13 mar 09:50
Jack:
B=(t, t2+6t+1)?
13 mar 11:37
Patryks: tak. Zapomniałem dopisać
13 mar 17:28
Patryks: ?
13 mar 20:12
Jack:
chodzi o to, żeby pokazać, że jesli punkt A leży na pewnej prostej k, a punkt B na pewnej
paraboli, to ich odległość jest zawsze nie mniejsza niż ileś−tam....
Policzymy odległość punktu B z paraboli od prostej k: y=−x−5 ⇔ x+y+5=0
| | |t+t2+6t+1+5| | | |t2+7t+6| | | |(t−1)(t−6)| | |
d(A,B)= |
| = |
| = |
|
|
| | √2 | | √2 | | √2 | |
Okazuje się, że dla t=1 i dla t=6 odległość punktu B od prostej k jest równa 0... czyli punkt B
z paraboli przecina prostą k.
Sprawdź, czy podałeś właściwe dane.
13 mar 21:09
Patryks: B=(t2,t2+6t+1)
Przy pierwszym t jest jeszcze kwadrat. Nie wiem czemu zapomniałem te kwadraty napisać.
13 mar 22:43
Jack:
W każdym razie wiesz już jak to zrobić...
Pamiętaj tylko, że jesli dla każego x jest tak, że f(x)>0, wówczas f(x)=|f(x)|.
13 mar 22:52
oskar: wychodzi:
(2t2 + 6t+ 6)/ √2
funkcja 2t2 + 6t+ 6 przyjmuje wartość najmniejszą dla x=−3/2 i y =2
podstawiając wartość x − wychodzi, y już nie − dlaczego tak jest?
14 mar 20:21
odświeżam : bump
14 mar 22:35
Jack:
y
w niepoprawnie policzona.
Δ=36−4*2*6=−12, stąd y
x=12/8=3/2
| | 3/2 | | 3√2 | |
Zatem d(B,k)≥ |
| = |
|
|
| | √2 | | 4 | |
14 mar 23:05
oskar: dziękuję za pomoc
14 mar 23:11
Jack:
14 mar 23:40