Dla jakich x funkcja o podanym wzorze przyjmuje:
Dudi: Potrzebuje trochę pomocy, wskazówek:
Dla jakich x funkcja o podanym wzorze przyjmuje:
wartosci dodatnie ⇔ f(x)>0
wartosci nieujemne ⇔ f(x)≥ 0
wartosci ujemne ⇔ f(x)<0
wartosci niedodatnie ⇔ f(x)≤0
no i te wzory fnkc.
f(x) = 2√2 x−4
f(x) −= √3 −6
f(x) = −8
f(x) = 5
Potrzeba tylko wskazówek, jak rozwiazac.
Wiem, ze zamiast = sie w tej funkcji, zgodnie z podpunktami daje sie < > i etc. ale chodzi mi
jak to z peirwiastkami rozwiazac, i gdy funkcja ejst stala, np. ta funkcja f(x) = −8, to wiem,
ze ⇔ a=0
12 mar 16:59
Dudi: Wiedziałby ktos, jak to rozwiazac?
12 mar 17:52
Ajtek: Wskazówka:
wartości dodatnie f(x)>0, podstaw w miejsce f(x) wzór pierwszej funkcji i rozwiąż nierówność

.
12 mar 17:56
Dudi: Dzieki, mam

.
12 mar 19:00