ccc
Hania: Reszta z dzielenia liczby 998 przez liczbe naturalna n jest rowna 8, zas reszta z dzielenia
liczby 133 przez ta sama liczbe naturalna jest rowna 7. znajdz liczbe n.


12 mar 16:46
Zen64:
Zauważ ,ze szukana liczba n>8 i spełnia układ równań:
| | 2*2*3*3*31 | |
|
| =n & na=990 & nb=126 n,a,b ∊ N
|
| | a+b | |
A więc n=9⋁ n=18
A czy na rozwiązanie można przyjąc tylko te dwie wartości,czy również
jeszcze jakieś roztrzygnij sama !
12 mar 18:19
Godzio:
Zen64 jesteś pewien swojego rozwiązania

?
12 mar 18:39
Godzio: A dobrze

, źle odczytałem polecenie
12 mar 18:42
robson: 998 mod n =8 czyli 990 mod n =0
133 mod n = 7 czyli 126 mod n = 0
NWD(990;126) =18 (sorry, nie będę pisał jak liczyć największy wspólny dzielnik , ale tyle
wyjdzie)
I to będzie nasze rozwiązanie.
9 też
12 mar 22:33
robson: to nie musi być NWD ale szukane n musi być większe od 8. 9 też jest dzielnikiem. Mój błąd,
sorry
12 mar 23:00