matematykaszkolna.pl
Qui: Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego zadania. Zależy mi nauczyć się jak go zrobić, ale spisać gotowe rozwiązanie. Więc będę bardzo wdzięczny komuś kto zechce poświęcić mi chwilkę swojego cennego czasu. W prostokątnym układzie współrzędnych przedstaw zbiór wszystkich punktów płaszczyzny o współrzędnych (a,c), dla których funkcja kwadratowa f(x)−−x2+(a+1)x−c ma miejsca zerowe, każde mniejsze od 1. Skoro w ogóle mamy miejsca zerowe, to powinniśmy chyba zacząć od tego, że : Δ>0, a co dalej ?
12 mar 16:35
Qui: tam ma być : f(x) = −x2+(a+1)x−c
12 mar 16:40
zdesperowany student: ja to bym zrobil tak: Δ≥0 (a+1)2−4c≥0 (a+1)2≥4c 14(a+1)2≥c (a,c)⇔(x,y) y≤14(x+1)2 −b2a<1 wierzcholek funkcji musi byc polozony nizej niz 1 aby funkcja miala 2 rozwiazania. −a−1−2 a+1<2 a<1 (a,c)⇔(x,y) oraz f(1)<0 wartosci funkcji od 1 musza tez byc mniesze od zera aby lezala ona pod ox. f(1)<0 −1+a+1−c<0 a<c (a,c)⇔(x,y) y>x nie umiem ti rysowac ale kolo to ma byc parabola izaznacz to wszystko co ropisalem i powinno byc dobrze.
12 mar 16:59
Qui: Dlaczego Δ≥0 ? Jeśli dopuścimy możliwość, że będzie równa 0 to będzie tylko jedno miejsce zerowe, a w poleceniu pisze, że ma miejca , a nie miejsce ?
12 mar 17:04
Qui:
12 mar 17:27
zdesperowany student: ja to zinterpretowalem jako ze moze tez miec jedno miejsce.
12 mar 19:18
Qui: Ale wiesz co jest ciekawe ? Że tak ma być, tylko wlaśnie nie wiem dlaczego
12 mar 19:48
Kuba: tak ma byc bo nie masz powiedziane ze ma dwa RÓŻNE miejsca zerowe, a wiec dla Δ=0 beda dwa jednakowe miejsca zerowe
18 kwi 17:14