awdawdawd
karolajnn: Rozwiąż równanie
x−3√x−1−1=0
Mógłby mi ktoś to dokładnie rozpisać ?
odp. x=1 x =10
12 mar 16:00
zdesperowany student: x−1=3√x−1 podnies obustronnie do kwadratu i wyjdzie.
12 mar 16:02
karolajnn: tak ale na lekcji musimy rozwiązywać to Δ dlatego chciałbym zeby ktos mi to dokladnie rozpisał
wraz z założeniami.
12 mar 16:08
zdesperowany student: gdybys chociaz sprobowala to rozw tak jak zapisalme to wyjdzie ze delete trzeba policzyc. a
jedyne zalozenie to ze pod pierwiastkiem musza byc wieksze liczby od zera.
12 mar 16:11
karolajnn: Robilem to juz wczesniej, delta wychodzi mi 9... a=1 b=−3 c=0 Coś tu jest źle policzone, nie
wiem co, więc prosze o rozpisanie.
12 mar 16:13
zdesperowany student: delta dobrze wychodz teraz policz pierwiastki rownania
12 mar 16:21
karolajnn: wyjdzie mi,że t1= 3−3/2=0
t2= 3+3/2=3
a ma wyjść 1 i 10.
12 mar 16:33
zdesperowany student: o ile dobrze widze to zmienna jest u ciebie x a nie t wiec trzymaj sie tego co jest dane.
pokaz co ci wyszlo po podniesieniu do kwadratu.
12 mar 16:36
karolajnn: Ja robie to sposobem z książki, tam o ile się dobrze orientuje robiony jest wzór skróconego
mnożenia. W tym wypadku t=√x−1
(x−1)+1 + 3√x−1 − 1= 0
x−1 +3√x−1=0
t2−3t=0
a= 1 b= −3 c=0
12 mar 17:06