matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
prosze o zapis obliczeń
uczeń:
Rozwiąż równanie 2x do potęgi 3 − x do potęgi 2 + 18x−9=0
12 mar 15:39
patryk:
2x
3
− x
2
+ 18x − 9 = 0 2x
2
(x −
1
2
) + 18(x −
1
2
) = 0 (x −
1
2
)(2x
2
+ 18) = 0 2(x −
1
2
)(x
2
+ 9) = 0
1
ODP: x =
2
12 mar 15:50