Dla jakich wartości parametru m...
Aga: Hej

Pomożecie?
1) Dla jakich wartości parametru m rozwiązania równania: x
2 + (3m − 2)x + (m + 2) = 0
spełniają
warunek x
1 do kwadratu + x
2 do kwadratu > 8 ?
2) Dla jakich wartości parametru m suma kwadratów rozwiązań rzeczywistych równania jest
najmniejsza ? x
2 − (m − 5)x + 2(3 − m) = 0
3)Dla jakich wartości parametru m rozwiązaniem nierówności jest zbiór wszystkich liczb
rzeczywistych? (m − 2)x
2 + 2 (2m − 3)x + 5m − 6 > 0
4) Dla jakich wartości parametru m rozwiązania równania x
2 − 4mx + 3m
2 spełniają warunek 5
należy (x
1x
2) ?
Z góry dzięki za pomoc
12 mar 14:03
;): moge tylko Ci pomoc przy jednym reszta Twoja
1) x
12+x
22=(x
1+x
2)
2−2x
1x
2
(−3m+2)
2−2m−4>8
9m
2−12m+4−2m−4>8
9m
2−14m−8>0
Δ=49+72
√Δ=11
12 mar 14:19
tomq: 3) wydaje mi się, że w trzecim jeżeli delta <0 to zbiorem to liczb rzeczywistych bo nie ma
miejsc zerowych, poza tym trzeba wziąć pod uwagę a.. nie może być równe zero ponieważ
powstanie ci funkcja liniowa
12 mar 17:00
Aga: dzięki za warunki do 3

problem w tym, że wychodzi mi jakaś kosmiczna delta...
12 mar 17:17
Aga: delta wychodzi − 2175 ? czyli m po prostu należy do zbioru liczb rzeczywistych ?
12 mar 17:22
Ajtek: Pokaż jak liczysz tą Δ

.
12 mar 17:41
Aga: (4m − 6)
2 − 4 (m − 2) * (5m − 6) = −4m
2 + 64m − 84
i delta do m
1 i m
2
(64)
2 − 4 * (−4)
2 * (−84) = 2752
tak liczę
12 mar 17:54
Ajtek: a skąd się wzięło −84?
12 mar 17:58
Aga: z stąd:
(4m − 6)2 − 4 * (m − 2)*(5m −6) = 16m2 − 36 − 20m2 + 24m + 40m − 48 = −4m2 + 64m − 84 ..
12 mar 18:01
Ajtek: (a−b)
2=a
2−2ab
+b2
12 mar 18:03
Ajtek: −2ab we wzorku też zjadłaś

.
12 mar 18:06
Aga: czyli Δ ma wyjść: Δ= −4m
2 + 16m − 36
12 mar 18:10
Ajtek: −12 na końcu.
12 mar 18:13
Aga: dziękuję

ta matma mnie dobija..
12 mar 18:13
Ajtek: trochę uwagi i to wszystko

.
12 mar 18:18
Aga: będę się starać
12 mar 18:25
Aga: czyli w 3 zadaniu m ∊ ( −
∞ ; 1) + (3 ;
∞)
12 mar 18:33