wielomiany
Ola: Wielomian W(x)= (x+1)2 + 2√2 rozłóż na czynniki stopnia co najwyżej drugiego i podaj jego
pierwiastki.
Wiem, że należy skorzystać ze wzoru skróconego mnożenia i będą dwa nawiasy [(x+1)− .....][(x+1)
− ....] tylko nie wiem jaka liczba będzie tym b, gdyby zamiast 2√2 było 4 to wiem, że b=2,
ale tutaj nie wiem.. proszę tylko o pomoc w wyznaczeniu b
12 mar 13:42
ICSP: na pewno dobrze to przepisałaś?
12 mar 13:46
Ola: oj przepraszam, tam jest (x+1)3
12 mar 13:48
ICSP: (x+1)
3 + (
√2)
3
a = (x+1)
b =
√2
a
3 + b
3 =

Wzory skróconego mnożenia.
12 mar 13:51
Ola: już rozumiem, dzięki wielkie
12 mar 13:57
Ola: wyszło mi (x+1+√2) (x2 +x+ 3− √2 ) , dobrze? czy da się jeszcze bardziej rozłozyć?
12 mar 14:02
ICSP: nie możliwe aby tak wychodziło.
12 mar 14:06
Ola: to ile niby? sprawdzałam i tak wydaje mi się, że jest dobrze
12 mar 14:08
;): (x+1+√2)(x2+2x+1−√2x−√2+2)=(x+1+√2)(x2+(2−√2)x+3−√2)
12 mar 14:08
Ola: skąd ci się to wzięło? rozpiszę jak liczyłam :
(x+1)3 + 2√2 = [ (x+1)+ √2] [(x+1)2 − (x+1*√2 ) +2] =
(x+1+√2) (x2 +2x+1−x−√2+2) =
(x+1+√2)(x2+x+3−√2)
gdzie popełniłam niby błąd?
12 mar 14:13
ICSP: a*b
a = x+1
b = √2
(x+1)√2
12 mar 14:16
Ola: faktycznie.. zapomniałam o nawiasie, dzięki
12 mar 14:18