pomóżcie
nieogarniamatmy: figury
Sprawdź, jak leżą względem siebie okręgi o równaniach:
c) (x+3)2+y2=9 i (x+3)2+y2=16
S1=(−3, 0) r1=3
S2=(−3, 0) r2=4
|S1S2|=0
r1+r2=7
|S1S2|<r1+r2
No i dalej nie wiem jak, bo pani mówiła: jeżeli |S1S2| jest mniejsze od r1+r2 to należy
jeszcze
coś dodatkowo obliczyć−różnicę promieni chyba i coś jeszcze...
Różnica promieni: |r1−r2|=|3−4|=|−1|=1
i co dalej?;>;>
zadanie 2 dla jakich wartości "r" okręgi o równaniach:
(x+6)2+(y+4)2=r2 i (x−2)2+(y−2)2=9
S1=(−6, −4) r1=r
S2=(2, 2) r2=3
|S1S2|=10
i co dalej?
12 mar 13:40
Noah: zad.2 dokoncz bo nawet nie wiadomo o co chodzi....
zad1 zauwaz ze srodki maja te same i jeden promien jest mniejszy od droguego wiec wychodzi
piersien tzmn ze okregi sa wenwterznie rozloczne
12 mar 14:00