dziedzina
inkwizytor:
x
2−25≠0
x
2=25 czy x
2≠25?
x=5 ⋁ x=−5
Dziedzina funkcji to x∊(−5,5) czy dziedzina to R\{−5,5} Może ktoś doradzić jak to powinno być?
Z góry dzięki za pomoc
12 mar 13:19
ICSP: a pierwiastek na gorze?
12 mar 13:20
inkwizytor: to 3 miejscem zerowym ma byc x=4 ? czy jakoś inaczej trzeba to jeszcze zrobić?
12 mar 13:23
ICSP: To co my w końcu liczymy?
12 mar 13:23
inkwizytor: sorki dziedzinę funkcji
12 mar 13:24
inkwizytor: to w tym przypadku dziedzina funkcji to R\{−5,3,5 }?
12 mar 13:25
ICSP: Założenia do dzedziny:
x2 − 25 ≠ 0 ⇔ x ≠ 5 unia x ≠ −5
|x−1| − 3 ≥0 ⇔ |x−1| ≥ 3 ⇔ x ∊ (−∞;−2> unia <4;+ ∞).
D: x ∊ (−∞;−5) unia (−5;−2> unia <4;5) unia (5;+∞)
12 mar 13:27
inkwizytor: |x−1| − 3 ≥0 ⇔ |x−1| ≥ 3 ⇔ x ∊ (−∞;−2> unia <4;+ ∞).
nie powinno być (−∞;2)?
12 mar 13:31
ICSP: większe bądź równe.
12 mar 13:31
inkwizytor: rozumiem dzięki wielki za pomoc
12 mar 13:34