matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
oblicz
Kacper:
oblicz V stożka o wysokości a wpisanego w kulę o promieniu S.
12 mar 12:47
Noah:
1
V
s
=
πr
2
*a
3
l
2
*r
ra=
2R
2Ra=l
2
,l
2
=r
2
+a
2
2Ra=r
2
+a
2
r
2
=2Ra−a
2
=a(2R−a)
1
V=
πa
2
(2R−a)
3
12 mar 13:12
Noah:
Przyczym R=S
12 mar 13:12