Ciągi
Szarlatan: Mam pare zadań z ciągów głównie na wykazywanie pomożecie ?
12 mar 12:35
Noah: no to wrzucaj zobaczymy
12 mar 12:39
Szarlatan: To po kolei będę wrzucać.
Zad1. Iloczyn pierwszego i szóstego wyrazu malejącego ciągu arytmetycznego o wyrazach
całkowitych jest równy 100. Przy dzieleniu drugiego przez wyraz szósty otrzymujemy 3 i resztę
2. Oblicz o ile jest mniejsza suma dwustu początkowych wyrazów o numerach parzystych od sumy
dwustu początkowych tego ciągu o numerach nie parzystych.
Tutaj akurat podam Odpowiedz ale w innych nie bo wole sam zrobić

Niby zadanie proste ale wynik mi zły wychodzi
Odp. 600
Z góry dzięki za pomoc
12 mar 12:44
jo: Ile wyszło Ci a1 i r ?
12 mar 14:02
jo: Za dużo pisania aby tu wszystko wrzucić więc napisz co tam obliczałeś i co wyszło...
12 mar 14:14
Szarlatan: sekundka
12 mar 14:46
Szarlatan: a1 = 20, r = −3
12 mar 14:50
jo: Teraz przydałoby się stworzyć wzór na sumę parzystych wyrazów i nieparzystych... Parzystość
oznacz sobie 2n a nieparzystość 2n−1. Czyli będzie:
S
2n = ...
uzupełnij odpowiednio
S
2n−1 = ...
gdzie, a
2n = a
1 + (2n−1)r
a
2n−1 = a
1 + (2n−1−1)r
Jak już będą wzory na sumy stworzone to nie będzie już problemu
12 mar 15:10
Szarlatan: tak też zrobiłem wyszło że ostatnim wyrazem parzystym jest a
400 a nieparzystym a
399
podstawiłem i coś nie wychodzi
12 mar 15:15
Szarlatan: a racja teraz to widzę
12 mar 15:22
Szarlatan: | | a1+(2*200−1)r | |
liczę S200= |
| *200 tak ? |
| | 2 | |
12 mar 15:23
jo: Jak się nigdzie nie pomyliłam to będzie tak:
| | (a2+a400)*200 | |
Parzyste: S200 = |
| |
| | 2 | |
| | (a1+a399)*200 | |
Nieparzyste: S200 = |
| |
| | 2 | |
Ale sprawdź to dokładnie.
12 mar 18:12
jo: Zapomniałam tam nawiasów przy indeksach dolnych ale się zorientujesz
12 mar 18:13