rozwiąż równanie
inkwizytor: (x−√2)(3+√2)=1 jak coś takiego rozwiązać ? należy pomnożyć przez √2 czy wyciągnąć go prze
na nawias żeby obliczyć x?
12 mar 11:34
12 mar 11:38
ICSP: Artur nie zgubiłeś √2?
12 mar 11:40
12 mar 11:40
Artur. : tak wiem zgubiłem. sprawdzałem czy wszystko wygląda jak należy i zatwierdziłem posta zamiast go
edytować dalej
12 mar 11:41
ICSP: Zdarza się
12 mar 11:41
inkwizytor: | | 3−√2 | |
no wszystko fajnie tylko skąd niby jest |
| |
| | 7 | |
12 mar 11:52
Vizer: to sie nazywa usuniecie niewymiernosci z mianownika wiec w tym przypadku mnozysz licznik i
mianownik przez 3−√2
12 mar 11:54
Artur. : pozbywasz sie pierwiastka w mianowniku...mnoząć prze "1"
| 1 | | 3−√2 | | 3−√2 | |
| * |
| = |
| =... |
| 3+√2 | | 3−√2 | | 9−2 | |
12 mar 11:56
inkwizytor: dzięki teraz już będę wiedział jak rozwiązywać takie równania
12 mar 11:58