miejsce zerowe
inkwizytor: | 2|x|−6 | |
| jak obliczyć miejsce zerowe żeby wyszło poprawnie ? |
| x−3 | |
12 mar 11:22
ICSP: 1. Ustal dziedzinę
2. Przyrównaj mianownik do zera
3. Rozwiąż nierówność z wartością bezwzględną.
12 mar 11:24
inkwizytor: wychodzi mi ze dziedzina to przedział (3;∞) a z nierówności x=3
i to tak ma być coś mi się wydaje że jest źle
12 mar 11:27
Klaudia: najpierw warunek x≠3
teraz przepisujesz przykład a po = piszesz 0. potem mnożysz przez mianownik i otrzymujesz:
0=2|x|−6
6=2|x| /:2
3=|x|
x=3 v x=−3
x≠3 więc x=3 nie należy do Dziedziny
rozwiązanie to x=−3
12 mar 11:29
ICSP: Zasady przy ustalaniu dziedziny:
mianownik ≠ 0
1.
√wyrażenie
wyrażenie ≥0
wyrażenie >0
12 mar 11:30
inkwizytor: dzięki za pomoc
12 mar 11:30