Niestety wychodzi mi inny wynik niż w zbiorze...
Chris: Punkt obrony przeciwlotniczej dysponuje pięcioma rakietami, z których każda naprowadzana jest
na cel niezależnie od pozostałych i każda zawsze trafia do celu. W zasięgu obrony
przeciwlotniczej pojawiły się trzy nieprzyjacielskie samoloty. Oblicz prawdopodobieństwo że
wszystkie samoloty zostaną zestrzelone.
12 mar 09:52
Noah: znasz moze wynik?
12 mar 10:10
Noah: niby mysllac tak o to wychodzi 1 ...
12 mar 10:12
Noah: a jak nie to chyba albo okolo: 1/2 lub 1/4
12 mar 10:14
Noah: |Ω|=3
5
|A|=3*4
2*3
1=3
2*4
2
| | 16 | |
P(A)= |
| mysle ze to tak bedzie |
| | 27 | |
12 mar 10:32
tomq: jak policzyłeś to |A|?
12 mar 10:43
Chris: | | 16 | | 50 | |
wynik jest |
| ... ale moim zdaniem jest |
| |
| | 27 | | 81 | |
12 mar 12:40
Chris: ale wytłumacz mi jak to policzyłeś....ok?
Bo ja robię to tak 1 − P(A∪B∪C) = 1 − [P(A) + P(B) + P(C) − P(A∩B∩C) − P(A∩B) − P(A∩C) −
P(C∩B)]
| | 2 | | 1 | | 50 | |
=1−[ ( |
| )5 * 3 − ( |
| )5 * 3 ] = |
| |
| | 3 | | 3 | | 81 | |
Ale gdyby zamiast minusa był plus 1/3 do piątej to byłoby 16/27
12 mar 12:50