trygonometria
Paulina: 2sin2 3x−3sin3x+1=0
3x:=α
Δ=1
sinα1=1/2
sinα2=1
tyle zrobilam i co dalej nie mam pojcia?
12 mar 09:48
Noah: | | 1 | |
kiedy sunα= |
| i sinα=1? |
| | 2 | |
12 mar 09:49
Paulina: 1/2 dla 30 lub π/6 a 1 la 90 lub π/2
12 mar 09:50
Paulina: bo ja nie wiem jak teraz z α wrocic do 3x
12 mar 09:51
Noah: α=π/6+2kπ
3x=π/6+2kπ
x=π/18+2/3kπ
identycznie robisz dla sinα=1
12 mar 09:52
Paulina: czyli bedzie α=π/2+2kπ
3x=π/2+2kπ
x=2π/3+2kπ?
12 mar 09:54
Paulina: jeszcze 2/3kπ na koncu zamiast 2kπ
12 mar 09:55
Noah: x=π/6+2/3kπ
12 mar 09:58
Paulina: dziekuje...
12 mar 10:00