tryg
ASIA: w trójkącie ostrokątnym ABC poprowadzono prostą prostopadłą do boku AB, przecinającą bok AC w
punkcie E i bok AB w punkcie F. Punkt D jest spodkiem wysokości trójkąta poprowadzonej z
punktu C. Wiedząc,że EC=3, FD=1 oblicz sin CAB.
12 mar 09:33
Ajtek:

|EC|=3
|FD|=|EG|=1
ΔADC≈ECG (kkk) → sinCAB=sinCEG
Z Δ ECG:
|GC|=
√|EC|2−|EG|2
Podstawić, policzyć

.
12 mar 12:53
ASIA: moge poprosic o sprawdzenie?
sin CEG= 2√23
12 mar 13:45
ASIA: mogę poprosić o sprawdzenie?
sin CEG= 2√23
12 mar 13:45