trygonometria
ASIA: dany jest trójkąt prostokątny w którym a, b oznaczają długości przyprostokątnych, α jest miara
kąta ostrego leżącego naprzeciw przyprostokątnej a. Wiadomo,że sinα=√1010. Oblicz
a) tgα
b) wartość wyrażenia 3*aa−b +2*b2a2+b2
12 mar 09:30
Ajtek:

| | 3√10 | |
cos2α=1−sinα → cosα= |
|
|
| | 10 | |
Podstawć, policzyć tgα

.
Następnie rozwiązać poniższy układ równań, wyliczymy a,b i c.
Następnie policzyć podpunkt b)
12 mar 13:04
ASIA: tgα=13 ?
12 mar 13:46
Ajtek: Tak, rozwiąż teraz układ równań

.
12 mar 14:16
ASIA: nie potrafie tego rozwiązać doszłam do momentu
a=√1010c
b=3√1010c
3a=b
12 mar 15:30