ciągi
ASIA: Suma n kolejnych początkowych wyrazów nieskończonego ciągu geometrycznego jest równa 2712.
Oblicz n, jeśli wiadomo,że pierwszy wyraz ciągu jest równy 43, a czwarty wyraz ma wartość
16.
12 mar 09:27
ASIA: cz ktoś mi pomoże?
12 mar 13:50
ASIA: czy ktoś mi pomoże?
12 mar 13:51
ASIA: proszę was o pomoc
12 mar 15:36
ASIA:
13 mar 09:13
Jaro: Suma n kolejnych początkowych wyrazów nieskończonego ciągu geometrycznego jest równa
2712.
Oblicz n, jeśli wiadomo,że pierwszy wyraz ciągu jest równy 43, a czwarty wyraz ma
wartość
16.
1 cze 13:38
Jaro: czy moze ktos mi pomoc?
1 cze 13:38
ICSP: najpierw liczysz q a później do wzoru na sumę wyrazów.
1 cze 13:42
ICSP: Nie zapomnij o zapisaniu odpowiedzi.
Należy dodać 5 pierwszych wyrazów.
1 cze 13:47
BeeBoy: a chodzi Ci o ilość wyrazów bo tak zapisałeś
nie chodzi czasem o q?
1 cze 14:10
ICSP: q jest to wartość o jaką mnożymy przez siebie kolejne wyrazy(inaczej iloraz ciągu
geometrycznego)
n jest liczbą wyrazów które należy dodać do siebie aby otrzymać wyznaczoną sumę.
1 cze 14:13
Jaro: S
n=2
712 ; a
1=
43 ; a
4=
16
a
n=a
1*q
n−1
a
4=a
1*q
3
16=
43*q
3
q
3=
18
q=
12
Jak podstawiam do wzoru na sumę wyrazów S
n=
a1−a1*qn1−q to wychodza jakieś dziwne
rzeczy.
Proszę o pomoc
1 cze 14:22
ICSP: Sam próbujesz i to jest najważniejsze
| 31 | | 4 | | (1−[1/2]n) | | 1 | |
| = |
| * |
| . zapis 1/2 oznacza |
| |
| 12 | | 3 | | 1 − [1/2] | | 2 | |
| 31 | | 4 | | 2 | | 1 | |
| = |
| * |
| * (1 − [ |
| ]n) |
| 12 | | 3 | | 1 | | 2 | |
Teraz już powinieneś sobie poradzić.
1 cze 14:25
Jaro: Wiem co to jest q i n ale skąd mam wiedzieć jak policzyć n

?
3112=
83*(1−2
−n)
jak z tego policzyc n?
1 cze 14:46
Jaro: Ok dzieki
1 cze 14:49
Jaro: Suma n kolejnych początkowych wyrazów nieskończonego ciągu (a
n) wyraża się wzorem
S
n=
32n
2+
172n dla jakiego n zachodzi równość a
n+1=952?
Proszę o pomoc
1 cze 14:59
ICSP: an+1 = Sn+1 − Sn
1 cze 15:02
Jaro: Podstawiam do tego za an+1=952 za Sn=32n2+172n i wychodzi równanie kwadratowe
gdzie Δ jest ujemna.
1 cze 15:29
ICSP: masz do tego odpowiedzi?
1 cze 15:34
Jaro: Właśnie nie mam i to jest problem
1 cze 15:36
ICSP: hmm to może ktoś to jeszcze sprawdzi. Ja pewien nie jestem
| | 3 | | 17 | |
Sn+1 = |
| (n+1)2 + |
| (n+1) |
| | 2 | | 2 | |
| 3 | | 17 | | 3 | | 17 | |
| (n+1)2 + |
| (n+1) − |
| n2 + |
| n = 952 |
| 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
po rozwiązaniu n = 314. I teraz również nie jestem pewien czy nie trzeba odjąć 1.
Ja bym obstawiał na ostateczny wynik 313, ale pewnie gdzieś sie musiałem pomylić bo taki wynik
dziwny jakiś.
1 cze 15:38
Jaro: Prawidłowy wynik to 314. Tak napisała mi koleżanka która ma rozwiazania do tych zadań.
1 cze 15:54
ICSP: czyli jednak nie trzeba odjąć 1. Ogólnie równanie masz dobre teraz tylko je rozwiązać.
1 cze 15:55
Jaro: juz rozwiazałem; tak wogole to dzieki
1 cze 15:59
Jaro: Suma n kolejnych początkowych wyrazów nieskończonego ciągu arytmetycznego wyraża sie wzorem
Sn=5n−n2 oblicz pierwszy wyraz i różnice tego ciągu
1 cze 16:17