pomozecie?:)
ASIA: wyznacz x oraz y, jeśli wiadomo,ze ciąg (x,y,8) jest ciągiem arytmetycznym, a (34x,y,12)
jest ciągiem geometrycznym. Wyznacz różnicę ciągu arytmetycznego i iloraz ciągu
geometrycznego. Który z otrzymanych ciągów jest jednocześnie ciągiem arytmetycznym i
geometrycznym?
12 mar 09:22
morfepl: najpierw rozwiążmy układ
y−x=8−y
2y−8=x
y
2=9x
2y−8=x
y
2=18y−72
y
2−18y+72=0
Δ=36
√Δ=6
y
1=12 y
2=6
x
1=16 x
2=4
stąd
r
1=4 q
1=1
r
2=2 q
2=2
12 mar 11:27
ASIA: nadal nie za bardzo rozumiem jak to jest obliczone:( może mi ktoś wyjaśnić?
12 mar 13:49