:P:

poczytaj sobie −−−−>
http://brasil.cel.agh.edu.pl/~08plozinski/obwod-pradu-stalego/laczenie.php
czyli jak dla mnie to
Rezystencja zastępcza −−−−−−−> R
z
policzmy najpierw te 2 w środku (1 i 2), one są połączone równolegle, czyli:
1Rz =
12Ω +
12Ω =
22Ω => R
z =
2Ω2 = 1Ω <−− i to jest rezystencja
zastępcza dla tych dwóch, czyli jakby nie było tych dwóch tylko zamiast nich jeden(nazwijmy go
12) o wartości 1Ω.
teraz on jest połączony szeregowo z kolejnym (3)
szeregowo, czyli −−−−>1Ω + 2Ω = 3Ω i już mamy zastępczy (123)
teraz zostawmy naszego (123) i policzmy (456)
są połączone szeregowo, czyli
2Ω+2Ω+2Ω = 6Ω <−−−−−−(456)
zostawmy i policzmy(78), też są szeregowo (jeden obok drugiego)
2Ω +2Ω = 4Ω <<<−−−−−− mamy (78)
teraz zauważ, że (78) i (123) i (456) są połączone względem siebie równolegle
czyli
1Rz =
14Ω +
13Ω +
16Ω =
312Ω +
412Ω +
212Ω =
912Ω
więc
R
z =
12Ω9 <−−−−−−− i to jest zastępstwo (12345678)
teraz cały (12345678) jest jeszcze szeregowo połączony z (9)
12Ω9 + 2Ω = 1
13Ω + 2Ω = 3
13Ω.
Rezystencja zastępcza dla układu, gdy każdy rezystor ma 2Ω = 3
13Ω.
jak coś pytaj.