zestaw rozszerzony
Ewelina: w zależności od wartości parametru a ∊ R ułóż w kolejności rosnącej liczby:
x=a, y=aa−1, z=a2−2a+2
12 mar 00:05
:P:

a<
aa−1
a2 − aa−1 −
aa−1 < 0
a2 − 2aa−1 < 0
(a
2 − 2a) * (a−1) < 0
a=1
a=2
a=0
x∊ (−
∞, 0) ∪ (1,2)
i do tego jeszcze musi być
aa−1 < a
2 − 2a + 2
aa−1 <
a2 − 2a + 2a−1 * (a−1)
aa−1 <
a3 − 2a2 + 2a − a2 + 2a −2a−1
aa−1 <
a3 − 3a2 + 4a −2a−1
aa−1 − (
a3 − 3a2 + 4a −2a−1) < 0
−a3 + 3a2 − 3a + 2a−1 < 0
(−a
3 + 3a
2 − 3a + 2) (a−1) < 0
a = 1
−a
3 + 3a
2 − 3a + 2 = 0
x = 2, wtedy
−8 + 12 −6 +2 = 0
schemat Hornera
−1 +3 −3 +2
−2 2 −2
−1 1 −1 ==
−x
2 + x − 1 = 0
Δ = 1−4<0
nie ma więcej miejsc zerowych.czyli
(−a
3 + 3a
2 − 3a + 2) (a−1) < 0
a = 1
a = 2
rysunek niżej
12 mar 09:07
:P:

a∊ (−
∞, 1) ∪ (2, +
∞)
i teraz żeby było spełnione
a <
aa−1 < a
2 − 2a + 2
to wtedy i tylko wtedy gdy −−−> a∊ (−
∞, 0) ∪ (1, 2) ∩ a∊ (−
∞, 1) ∪ (2, +
∞) , czyli część
wspólna
a∊ (−
∞, 0), czyli dla a∊ (−
∞, 0) −−−> a <
aa−1 < a
2 − 2a + 2
12 mar 09:11
:P: i teraz analogicznie trzeba rozpatrzyć warunek
a > aa−1 > a2 −2a + 2
czyli najpierw −−−>a > aa−1 i potem −−−−−> aa−1 > a2 −2a + 2 i część wspólną tych
wyników.
i to będą dopiero 2 możliwości
później są jeszcze 4 możliwości:
a > aa−1 ale a < a2 −2a + 2
a < aa−1ale a > a2 −2a + 2
oraz
a2 −2a + 2 > aa−1 ale a2 −2a + 2 < a
a2 −2a + 2 < aa−1 ale a2 −2a + 2 >a
12 mar 09:21
:P: jak nie rozumiesz, albo nie wiesz jak to napisz.
12 mar 09:21