Prosze o pomoc z tygonometii
Paulina: Hej potrzebuje pomocy z trygonometi
Probowalam na wiele sposobow rozwiazac zadanie jak juz dochodzilam do 2str a4 zaczynalam od
nowa inaczej i dalej nic, a podobno rozwiazanie moze zmiescic sie w 2 linijkach
cos(2α+7/4π)=? i wiadomo ze ctgα=2/3
jedyne co napewno udalo mi sie obliczyc, to ze 7/4π=315
11 mar 23:52
Vizer: ten cos spróbuj ze wzorów redukcyjnych rozbić
12 mar 00:03
Paulina: probowalam z wzorow na podwojone α i rozwinac to w nawiasie wg wzorow i nie badzo sie dalo z
tym cos zrobic
a jak z wzorow redukcyjnych obliczyc 2α?
12 mar 00:05
Vizer: | | 7 | |
wyciągnij 2 przed nawias zostanie ci samo α i |
| π |
| | 2 | |
12 mar 00:06
Paulina: bo ja zaczynam sie juz tu platac jak dojde do cos2αcos315−sin2αsin315
ja pozniej dzielilam ro i obila ulamek pietrowy
12 mar 00:06
Paulina: czyli cosαcos630−sinαsin630 i teraz wzor redukcyjny, tak?
12 mar 00:10
Paulina: albo aczej 2(cosαcos630−sinαsin630 )
12 mar 00:11
Paulina: 2(cosαcos(450+180)−sinαsin(450+180))
12 mar 00:15
Paulina: czy teraz ide w dobrym kierunku?
12 mar 00:15
Vizer: tak nie zrobisz. Ja robiłem tak:
| | 7 | | 7 | |
cos(2α+ |
| π) = cos2( |
| π+α) = cos2(630 +α) = cos2(7*90+α) = −sin2α = −2sinαcosα |
| | 4 | | 2 | |
12 mar 00:17
Paulina: czyli naprawde to bylo takie latwe... masakra za poltorej miesiaca mam pisac rozszerzona matme
a to pewnie nawet na podstawe za latwe... dziekuje za pomoc jeszcze je troche przeanalizuje
12 mar 00:19
Vizer: za podstawowe trochę za trudne

ale nie przejmuj się wszystko będzie dobrze jeżeli tylko
będziesz systematycznie robiła zadania
12 mar 00:20
Paulina: a jedno zadanie uwazam ze wyszlo mi prawie dobrze ale nie wiem jak zapisac wynik
jezeli ci go napisze te moje rozwiazanie pomozesz mnie napowadzic na zapisanie wyniku
12 mar 00:20
Vizer: tak ale nie dzisiaj idę wypocząć trochę pomogę Ci dzisiaj ale ok. godz 9 tej
12 mar 00:21
Paulina: ok
dziekuje
12 mar 00:23