GEOMETRIA ANALITYCZNA
MARTA: Zadanko : Znajdź obraz punktu A = (5, −1) w symetrii względem prostej o równaniu y= 2x − 1...
Jaki wzór się stosuje?
11 mar 23:50
Gustlik: Wzoru nie znam, ale udzielę Ci wskazówki, jak postąpić:
1. Znajdź równanie prostej prostopadłej do prostej y= 2x−1 przechodzącej przez punkt A = (5,
−1).
2. Znajdź współrzędne punktu S bedącego punktem przecięcia się tych obu prostych − rozwiąż
układ równań obu tych prostych.
3. Znaleziony w ten sposób punkt A będzie środkiem odcinka AA', gdzie A' − obraz punktu A,
skorzystaj ze wzoru na środek odcinka i przyrównaj do znalezionych współrzędnych, wyjdą Ci
współrzędne punktu A'.
Pozdrawiam
12 mar 00:26
MARTA: dziękuję

tak właśnie zaczęłam kombinować
12 mar 00:35