prosze o pomoc
Kasia: | | 1 | | 1 | |
Sprawdź, czy liczba a = |
| − |
| jest pierwiastkiem wielomianu W(x) = |
| | √5−√3 | | √5+√3 | |
x
3−3x
Prosze o pomoc
11 mar 23:38
Julia: najpierw oblicz ile wynosi liczba a, to znaczy musisz usunąć niewymierności z mianowników i
odjąć te ułamki. Otrzymasz
| | √5+√3 | | √5−√3 | | 2√3 | |
a= |
| − |
| = |
| =√3. Wtedy pozostaje |
| | √52−√32 | | √52−√32 | | 2 | |
tylko podstawić za x w wielomianie W(x)
√3. Po obliczeniach dostaniesz że W(
√3)=0, czyli
√3 jest pierwiastkiem wielomianu.
11 mar 23:50
Kasia: nie rozumiem tylko na podstawie jakich obliczeń doszłaś do tego, że w liczniku jest 2
pierwiastek z 3, moglabys to jakoś rozpisać? prosze
12 mar 00:06
Kasia: ponawiam prośbę
12 mar 11:43
ICSP: Doszliśmy to tego momentu:
| √5 + √3 | | √5 − √3 | | √5 + √3 −(√5 − √3 | |
| − |
| = |
| = |
| 5 − 3 | | 5−3 | | 5−3 | |
| √5 + √3 − √5 + √3 | | 2√3 | |
| = |
| = √3 |
| 2 | | 2 | |
12 mar 11:53
ICSP: Zapomniałem domknąć nawias po pierwszym znaku = tam na końcu licznika powinien być domykający.
12 mar 11:54
Maniek:
wzory skróconego mnożenia sie kłaniają, odkłoń im się, to zrozumiesz
12 mar 11:54
Kasia: właśnie zawsze nie mogę zauwazyc tych wzorów.. który wzór jest tutaj użyty?
12 mar 12:17