wielomiany. Prosze o pomoc
Asia: 1. Wielomian W(x) = (2x+4)(x+5)(x+a) ma trzy różne pierwiastki, jeśli a jest dowolną liczbą
należącą do zbioru
A. R \ {−5,−4} B. R \ { −5,−2} C. R \ { 2,5} D. R \ {4,5}
Prosze nie tylko o odpowiedz, ale rowniez o wyjasnienie. Z góry dziękuję
11 mar 23:29
Vizer: W(x) = 2(x+2)(x+5)(x+a)
Dwoma pierwiastkami równania są liczby: −2 i −5
Trzeci pierwiastek musi być różny od pozostałych więc
a≠5 i a≠2 czyli
a∊R\{2,5}
11 mar 23:36
Asia: aaaa, już wiem o co chodzi teraz. Ale czy przypadkiem nie powinna być odpowiedz R\ {−2,−5}
skoro to −5 i −2 nie mogą być z pewnością trzecim pierwiastkiem, a zapis R\ oznacza
rzeczywiste z wyłączeniem czegoś, czyż nie?
11 mar 23:42
Vizer: My szukamy jakie muszą być a, a nie x.
11 mar 23:44
Asia: nie rozumiem ciągle skąd a jest różne od 5 i 2, skoro wcześniej pisałeś o −2 i −5. Wybacz, ale
coś nie mogę załapać

Mógłbyś mi to na spokojnie wytłumaczyć?
11 mar 23:46
Vizer: a to jest taka sama liczba jak 5 i 2 w poprzednich nawiasach to ona decyduje jakie x dobrac by
znalezc miejsce zerowe. Mielismy nawias (x−a) dla a równego np. 5 (x+5) wiec miejsce zerowe
równe −5 więc nie może być bo mamy ustalić a takie by trzeci pierwiastek był rózn od
pozostałych. Więc dla a∊R\{2,5} bo dla a=2 i a=5 miejsca zerowe beda sie powtrarzac wiec
trzeba je usunac. Mam nadzieję, że zrozumiałaś
11 mar 23:53
Asia: yeaaa, zrozumiałam!

Dzięki wielkie, jesteś wielki! (nick wskazuje raczej na płeć męską,
jeśli się pomyliłam to najmocniej przepraszam

)
11 mar 23:58
Paulina: Przepraszam ze sie tu wtracam, ale czy mogl by mnie ktos nakierowac na to zebym wiedziala jak
zaczac robic jedno zadanie? napisalam go chwile wczesniej
12 mar 00:01