Loteria
lila: W pewnej loterii przygotowano 100 losów, z których 20 wygrywa. Trzech kolegów kupiło kolejno po
jednym losie. Który z nich ma największą szansę wylosowania losu wygrywającego?
Pomocy?
11 mar 23:22
Basia:

P
1 = 0,20
P
2 = 0,20*0,19+0,80*0,20
P
3 = 0,20*0,19*0,18+ 0,20*0,80*0,19 + 0,80*0,20*0,10 + 0,80*0,79*0,20
poobliczaj to sobie
12 mar 05:04
hwdtel:
Barbaro! nie błądż merytorycznie,zbładź z psem
Szanse są takie same!
Jak w społeczeństwie obywatelskim,a nie wśród dygnitarskich prostytutek
z tv lub wariatkowa.Jak w relacji student −student,a nie niekompetentny" admin"−uczeń
Gdyby każdego z kolegów spytać ,zanim zaczeli losować,czy chce losować
jako pierwszy,drugi,czy trzeci,odpowiedział by że to wszystko jedno i miałby
rację
P
1=0,2
| | 19 | | 20 | |
P2= |
| *0,2 + |
| *0,2
|
| | 99 | | 99 | |
| | 18 | | 20*19 | | 19 | | 80*20 | | 20 | | 80*79 | |
P3= |
| * |
| + |
| * |
| *2 + |
| * |
|
|
| | 98 | | 100*99 | | 98 | | 100*99 | | 98 | | 100*99 | |
Licz konkretne liczby, a nie na tatusia
12 mar 10:38
Radek: ja na twoim miejscu poczytał bym dużo więcej wpisów od Basi a potem się wypowiadał nie masz
pojęcia kogo chcesz tutaj uczyć
12 mar 10:42
tomq: Mógłby mi ktoś wytłumaczyć, jak zostało zrobione to drzewko jakimś opisem?
12 mar 10:48
Jorgo: Drzewko ma po dwie gałęzie bo albo los będzie wygrywający albo przegrywający.
Pierwszy ma szanse 1/5 na wygraną bo ma 20 losów wygrywających z pośród 100. Drugi, musisz
rozpatrzyć dwa przypadki albo Pierwszy wybrał los wygrywający więc zostało ich 19 albo wybrał
przegrywający i wygrywających nadal jest 20. Trzeci, tak samo
12 mar 11:01
Zen64:
hwdtel ma rację .Bo chce nauczyć , a nie pouczać młodzież.Na twoim miejscu Tadek
bardziej szanował bym takie podejście.A Basia mogłaby się przedstawić,bo anonimowe
to są zazwyczaj(faktycznie) prostytutki,więc jej nie broń
12 mar 12:46
Karolina:

Żal.. ludzie piszcie po ludzku żeby ktoś to zr
∞ozumiał..
12 wrz 17:03